EET a platby přes platební brány

05.03.2017 13:40

Zákon o evidenci tržeb za evidovanou platbu považuje také platbu provedenou:

bezhotovostním převodem peněžních prostředků, k němuž dává příkaz plátce prostřednictvím příjemce, kterým je poplatník, který má tržbu evidovat.

Finanční správa se k výkladu uvedeného pojmu vyjádřila:

  • v metodice k evidenci tržeb GFŘ v. 1.0 z 31.8.2016 podle této (mimochodem dosud nezměněné) metodiky platby uskutečněné přes platební brány  jsou evidovanými tržbami. Jako příklady tato metodika uvádí Paypal, PayU, PaySec, Google Checkout, Click2Pay - tedy nejen platební brány, ale i elektronické peněženky; služba Google Checkout již přitom byla přibližně před 5 lety nahrazena službou Google Wallet.
  • v informaci z listopadu 2016 Online platby (Bezhotovostní platby při on-line nákupech na internetu) připustila (narozdíl od metodiky z 31.8.2016), že při platbách prostřednictvím platebních bran může nastat situace, kdy příkaz k platbě kupující nedává prostřednictvím obchodníka, kterému je platba určena - tato tržba potom evidenci tržeb nepodléhá. Žádné praktické příklady však tato informace neuváděla.
  • informace k určení okamžiku uskutečnění evidované tržby u platebních operací realizovaných prostřednictvím internetu ze dne 3.2.2017 předpokládá, že platby přes platební brány evidenci tržeb podléhají. Někteří provozovatelé platebních bran s evidencí tržeb počítají, a to nejen pro platby kartou, ale i pro platby bankovním převodem (zadaným přes platební bránu) či tlačítkem pro bezhotovostní převod - viz např. informace platební brány GoPay.
  • až v samém závěru února 2017 (pravděpodobně 24.2.2017 - informace není datována a na její zveřejnění nebylo nijak upozorněno) byl zveřejněn materiál Pojem "plátce prostřednictvím příjemce" - viz např. článek "Paypal se částečně vyhne EET" (míněno ve smyslu, že obchodník nemusí evidovat tržbu, kterou mu zákazník uhradí ze svého účtu u PayPal).

Problematika evidence tržeb u plateb přes platební brány apod. byla také řešena v rámci projednávání daňových změn od 1.4.2017 - poslankyní Zelienkovou (ANO) a poslancem Babišem (ANO) byly podány pozměňovací návrhy, které měly platby přes platební brány vyloučit z evidence tržeb; tyto pozměňovací návrhy však nebyly přijaty.

Podle informace GFŘ ze dne 3.2.2017 k určení okamžiku uskutečnění evidované tržby u platebních operací realizovaných prostřednictvím internetu lze (v případech, kdy to není technicky možné - to je však značně neurčité, protože technicky je to možné vždy, jen to může být zbytečně drahé) zaevidovat tržbu až po provedení úhrady zákazníkem - např. až při vyřízení objednávky.

Příklad

e-shop 1.3.2017 v 00 hod 10 min potvrdí objednávku zákazníka

zákazník je v nákupním koši e-shopu přesměrován na platební bránu a zákazník zaplatí 1.3.2017 v 00 hod 11 min

e-shop je o provedení platby zákazníkem informován 1.3.2017 v 05 hod 10 min

e-shop 1.3.2017 v 10 hod 20 min expeduje objednané zboží

2.3.2017 v 15 hod zákazník převezme zboží

5.3.2017 v 08 hod 05 min je kupní cena připsána na účet e-shopu

V tomto případě musí být účtenka podle zákona a podle informace GFŘ z 11/2016 vystavena nejpozději 1.3.2017 v 00 hod 11 min, např. při potvrzení objednávky v 00 hod 10 min a následně může být např. přiložena k odesílanému zboží (tento způsob se ve smyslu výkladu GFŘ považuje za splnění podmínky vystavit zákazníkovi účtenku. Před provedením platby by však bylo vhodné, aby zákazník měl účtenku k dispozici již v elektronické podobě (byť tento požadavek informace GFŘ neobsahuje). Podle informace GFŘ z 02/2017 by mohlo stačit účtenku vystavit i po 1.3.2017, 00 hod 11 min, ale nejpozději 1.3.2017 v 10 hod 20 min (expedice zboží) popř. dříve, pokud by se prodávající dříve dozvěděl o odepsání peněz z účtu zákazníka (domnívám se, že běžně se o tomto příjemce platby dozví až v okamžiku připsání peněz na jeho účet - informace o provedení platby zákazníkem ještě neznamená, že byly peníze odečteny z účtu zákazníka).

Problematikou elektronické evidence tržeb Vás provede zvuková nahrávka přednášky "Evidence tržeb podrobně" nebo zvuková nahrávka stručné přednášky "Evidence tržeb pro běžnou praxi".

 

Chcete-li být informováni o dalším legislativním vývoji, můžete se zaregistrovat k bezplatnému zasílání e-mailových novinek:

 

 

REGISTRACE K ODBĚRU E-MAILOVÝCH NOVINEK

 

Novinky můžete také sledovat na FACEBOOKU O DANÍCH

 

 

Také by Vás mohlo zajímat:

 


 

 

—————

Zpět